Żyję zdrowo i ekologicznie - jadłospis - praca wykonana przez uczestników na zajęciach

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:
* grahamka
* miseczka twarożku (100 g) ze szczypiorkiem i rzodkiewką
* szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie:
* 2 kromki chleba pełnoziarnistego z soją
* plaster wędzonego łososia skropiony sokiem z cytryny
* sałata
* pół papryki
* herbata owocowa
Obiad:
* 4 pierogi ruskie
* miseczka surówki z marchewki i jabłka z łyżką nasion słonecznika
* szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek:
* banan
* szklanka maślanki
Kolacja:
* 2 razowe tosty
* duży pomidor z serem mozzarella (50 g) i bazylią

WTOREK

Śniadanie:
* 3 łyżki płatków owsianych
* szklanka jogurtu naturalnego
* 2 śliwki
* szklanka soku grejpfrutowego
II śniadanie:
* grahamka z łyżeczką margaryny, 2 plasterkami szynki drobiowej i 2 łyżkami kiełków sojowych
* mały pomidor
* szklanka jogurtu
Obiad:
* pół torebki kaszy gryczanej
* plaster (100 g) duszonej wołowiny
* miseczka sałaty doprawionej sosem winegret
* szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek:
* 2 ciasteczka owsiane
* miseczka galaretki wiśniowej z kawałkami owoców
* woda mineralna
Kolacja:
* sałatka z serem tofu (100 g), 2 łyżkami kukurydzy, papryką, kwaszonym ogórkiem i łyżką natki doprawiona sosem winegret
* szklanka soku pomidorowego

ŚRODA

Śniadanie:
* 2 kromki chleba razowego z siemieniem lnianym
* łyżeczka margaryny
* jajko na miękko
* pół papryki
* pomidor
* szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie:
* szklanka jogurtu jagodowego
* nektarynka
Obiad:
* talerz barszczu ukraińskiego
* kotlet jarski z kaszy gryczanej
* miseczka gotowanego kalafiora
* szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek:
* garść migdałów
* miseczka twarożku waniliowego
Kolacja:
* kromka chleba razowego z nasionami słonecznika
* szklanka koktajlu z 2 pomidorów z łyżką siemienia lnianego, świeżą bazylią i gałązką selera naciowego

CZWARTEK

Śniadanie:
* 2 kromki chleba graham
* plaster pasztetu drobiowego
* 2 łyżki kiełków sojowych
* pomidor
* sałata
* szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie:
* miseczka chudego twarogu z pomidorem i bazylią
* grahamka
* herbata miętowa
Obiad:
* dorsz pieczony w folii (200 g)
* miseczka surówki z pora, marchewki, jabłka i kwaszonego ogórka
* szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
* miseczka sałatki owocowej: jabłko, banan, pół pomarańczy i pół grejpfruta, garść orzechów włoskich i laskowych, skropione sokiem z cytryny
* woda mineralna
Kolacja:
* 2 tosty z serem żółtym posypane siemieniem lnianym i natką
* mięta lub melisa

PIĄTEK

Śniadanie:
* omlet z 3 białek z łyżką zielonego groszku i łyżką natki
* kakao.
II śniadanie:
* grahamka
* szklanka maślanki
Obiad :
* talerz zupy pomidorowej z 3 łyżkami makaronu razowego
* 3 plasterki pieczonej polędwicy wołowej
* miseczka sałaty z cebulką skropiona sosem winegret
* woda mineralna
Podwieczorek:
* 4 suszone śliwki
* woda mineralna
Kolacja:
* zapiekanka z makaronu, piersi indyka (100 g), żółtego sera posypana łyżką natki
* mięta lub melisa

SOBOTA

Śniadanie:
* 2 kromki chleba pełnoziarnistego z soją
* łyżeczka miękkiej margaryny
* 2 plasterki szynki drobiowej
* sałata
* pomidor
* kakao
II śniadanie:
* koktajl ziołowy: szklanka kefiru, świeży ogórek, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, łyżka koperku
Obiad:
* 3 łyżki risotto wegetariańskiego z brązowego ryżu
* szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek:
* gałka lodów waniliowych z łyżką musu z jagód i malin
* woda mineralna
Kolacja:
* sałatka z brokułów, łososia wędzonego (100 g), 2 białek jaja
* melisa

NIEDZIELA

Śniadanie:
* sałatka: 3 łyżki makaronu razowego, 3 plasterki szynki, drobiowej, pół papryki, 2 łyżki zielonego groszku – skropiona oliwą
* bawarka
II śniadanie:
* 2 kromki pełnoziarnistych tostów
* miseczka twarożku jagodowego
Obiad:
* pieczone udko kurczaka
* miseczka gotowanych brokułów i kalafiora
* szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
* miseczka surówki z marchewki i jabłka skropiona sokiem z cytryny
* 2 łyżki nasion dyni
* herbata owocowa
Kolacja:
* grahamka
* koktajl owocowy: szklanka kefiru, banan, 3 łyżki siemienia lnianego

MENU ZOSTAŁO PRZYGOTOWANE NA PODSTAWIE WYKŁADU ORAZ INFORMACJI ZAWARTYCH W INTERNECIE

 

IX
Żyję zdrowo i ekologicznie
obóz liderski dotyczący zdrowego trybu życia

obóz zakłada realizację tematu z zakresu zdrowego odżywiania się, poznania różnych stylów odżywiania się oraz idei życia ekologicznego. Obóz będzie poprowadzony metodą projektu działania w sferze lokalnej. Uczestnicy podzieleni na grupy będą uczyć się o wpływie składników odżywczych na organizm. Grupa spróbuje przedstawić argumenty miejscowym właścicielom restauracji na problem tradycyjnych menu wykluczających alternatywne style odżywiania się. Projekt zakłada stworzenie przez uczestników dla Polskiej młodzieży warsztatów zdrowego stylu życia. Uczestnicy poprowadzą cykl wykładów na temat ekologicznego stylu życia (odżywianie się, mieszkanie, komunikacja, ochrona środowiska). Kolejnym etapem będzie podział grupy na podgrupy, które poprowadzą serię wykładów z uwzględnieniem filozofii, założeń oraz idei. Grupa będzie musiała zająć się organizacją miejsca, pozyskaniem sponsorów, wolontariuszy, reklamą wydarzenia, oprawą spotkania. Celem będzie integracja zagranicznej młodzieży z polską. Poszerzenie umiejętności reagowania na współczesne problemy, a także nabycie wiedzy na temat aktualnych stylów życia.

Projekt współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Edukacji Narodowej